Хиляди протестираха срещу визитата на виетнамския президент в САЩ
Хиляди протестираха срещу визитата на виетнамския президент в САЩ / netinfo

Близо 2500 души протестираха снощи в град Дана пойнт в Калифорния срещу посещението на виетнамския президент Нгуен Мин Чиет, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на полицията.

"Долу комунистите, долу комунистите!", скандираше множеството, събрало се около хотела, в който бе отседнал президента на азиатската комунистическа страна. Демонстрантите бяха главно емигранти от Южен Виетнам.

Първата визита на виетнамски президент в САЩ 32 години след края на виетнамската война, предизвика тази седмица и други улични протести. Манифестантите обвиняват Ханой за скорошните арести на дисиденти и нарушения на човешките права.

Вчера президентът на САЩ Джордж Буш се срещна във Вашингтон с виетнамския си колега Нгуен Мин Чиет във Вашингтон и настоя пред Виетнам да спазва правата на човека и демокрацията. По същото време пред Белия дом близо хиляда виетнамци протестираха срещу визитата на Чиет. Тогава президентът на Виетнам заяви, че не е необходимо страната му да подобри състоянието на човешките права.