Хиляди гърци отбелязаха годишнината от студентските бунтове от 1973 г.
Хиляди гърци отбелязаха годишнината от студентските бунтове от 1973 г. / БГНЕС

Хиляди гърци излязоха по улиците, отбелязвайки годишнината от студентските бунтове срещу подкрепяната от САЩ хунта през 1973 г.

Според полицейски източници близо 18 000 души са се включили в годишния марш до американското посолство в Атина. Подобни мероприятия имаше и в Солун, където според местната полиция 8000 души са се включили в шествие, по време на което е било запалено американското знаме пред консулството на Вашингтон в града.

Въпреки че събитията в центъра на гръцката столица преминаха без инциденти, група маскирани младежи пред гръцкия Политехнически университет в Атина започнаха да хвърлят камъни по полицията, която отвърна със сълзотворен газ.

Именно сградата на учебното заведение е мястото, където десетки младежи са убити по време на потушаването на студентските протести от армията - събитие, за което се смята, че е една от причините за падането на режима на хунтата.

По време на шествието днес много от гърците носеха плакати с надписи срещу фашизма, империализма, НАТО и войните на САЩ в Близкия Изток. Някои от присъстващите носеха и сирийски знамена.

По-рано днес гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви по повод на възпоменанията, че "желанието за повече демокрация... ще продължи вечно".

Честванията идват ден, след като американският президент Барак Обама завърши посещението си в Гърция. Той е първият американски държавен глава след Бил Клинтън през 1999 г., който посещава страната. По време на визитата си Клинтън се извини за позицията на Вашингтон по време на седемгодишното управление на хунтата.

Източник: БГНЕС