Хиляди евакуирани заради бомбена заплаха в Лурд
Хиляди евакуирани заради бомбена заплаха в Лурд / снимка: БГНЕС

Над 30 хиляди богомолци бяха евакуирани за кратко от светилищата в град Лурд, където се чества Успение Богородично, поради бомбена заплаха, която се оказа фалшива, съобщи Франс прес, като се позовава на местните власти.

Цялата територия на светилищата беше претърсена от полицейски сапьори с кучета, но не беше открито никакво взривно устройство.

Към 12.00 часа местно време (10.00 по Гринуич) в полицейския комисариат било получено анонимно обаждане от телефонна кабина. Мъж със средиземноморски акцент заявил, че четири бомби ще избухнат на територията на светилищата в 15.00 часа местно време /13.00 по Гринуич/", заявил префектът на департамента Горни Пиринеи, Рьоне Бидал, цитиран от БТА. 

Властите разпространиха призив на шест езика към богомолците да напуснат мястото и евакуирането протече спокойно, констатира кореспондент на агенцията.

По думите на говорителя на светилищата близо 30 хиляди богомолци се намират около пещерата в Лурд, където според църквата Богородица се явила на местното момиче Бернадет Субиру преди 152 години.