/ Istock
От петък, 9 юни, насам десетки хиляди риби са изхвърлени на брега на Мексиканския залив в Тексас, САЩ. Според учените животните са загинали от липса на кислород.

Пожари в Канада, наводнения в Куба и „задушаване“ на морето в Съединените щати. Този месец юни се превръща в истински екоцид в Северна Америка, както се вижда от снимките на десетки хиляди риби, изхвърлени на брега на Тексаския залив, близо до езерото Джаксън в окръг Бразория.

Според "Ню Йорк Таймс" между петък, 9, и неделя, 11 май, по плажовете на южни американски щат е наблюдавана вълна от мъртва риба по крайбрежието. Според Брайън Фрейзър, директор на парковия отдел на окръг Бразория, те са загинали от "хипоксия" - липса на кислород. Поради високите температури, които се наблюдават в момента в Тексас - на 9 юни температурата е била 33 градуса - водата в Мексиканския залив се е затоплила, което е намалило количеството на наличния кислород.

Това явление е изострено от "спокойните" морета и облачното небе, което е намалило способността на микроскопичните организми да произвеждат кислород чрез фотосинтеза.

„Лошата новина е, че в Мексиканския залив се наблюдава "повишаване на температурата на водата и това със сигурност може да доведе до повторение на повече подобни случаи, особено в плитки, или крайбрежни води", според Кейти Сейнт Клер, ръководител на съоръженията за морски обитатели в района.
БГНЕС