/ iStock
Избелването на коралите води до ненужни "битки" между рибите, съобщи АФП, позовавайки се на научно изследване, публикувано в специализираното списание "Просидингс В".

Предизвикано от покачването на океанските температури, обезцветяването на коралите се отразява както на хранителния режим на някои риби, така и на местообитанията им.

Екип от учени е наблюдавал последствията от избелването върху 38 вида риби хетодонтиди. Тези тропически риби се хранят и живеят между коралите, обяснява Сали Кийт, морски биолог от университета в Ланкастър. Кийт и колегите й са изучавали поведението на хетодонтидите сред 17 коралови рифа във Филипините, Индонезия, както и австралийския остров Рождество. 

Морската фауна зависи от доброто здраве на коралите, казва Сали Кийт. Учените са шокирани от състоянието, в което се намират кораловите рифове. Рибите обикалят около тях в търсене на храна. Храната обаче е изчезнала. Рибите се конкурират за достигане на други рифове и за достъп до храна. 

Преди обезцветяването на коралите хетодонтидите използват предупредителни сигнали за избягване на конфликт в около 28 процента от случаите. Този процент пада на 10 след избелването. 

Рибите се бият една с друга и разхищават ценна енергия, водени от глада, казва Сали Кийт. Този феномен може да има последствия и за други видове, намиращи се по-високо в хранителната верига.
 
Розалия Благоева/БТА