/ Thinkstock/Getty Images
Малка част от Големия бариерен риф край австралийския бряг е в достатъчно добро здраве, за да послужи за регенериране на всичките му корали, които са застрашени от безпрецедентно избелване в резултат на климатичното затопляне, сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП.
 
Изчислиха колко струва Големият бариерен риф

Те навеждат на мисълта, че около 100 коралови рифа изглежда са по-слабо изложени на опустошителния ефект от избелването и на хищници, като вид морска звезда, която изяжда коралите. Следователно тези коралови рифове имат потенциала да осигурят ларви, които са нужни за "реставрацията" на други, получили увреждания рифове, увериха учените.
 
Големият бариерен риф загива (ВИДЕО)

"Въпросните 100 коралови рифа са като сърдечносъдова система на Големия бариерен риф", поясни ръководителят на изследването Питър Мъмби от университета на Куинсланд в Австралия. "Макар че съставляват едва 3% от всичките около 3800 рифа в Големия бариерен риф, 100-те рифа са с потенциала да доставят ларви на 45% от тази екосистема за една година", допълва той.
 
Вижте най-красивите места на планетата, които скоро може да изчезнат (СНИМКИ)

"Наличието на сърцевината от корали в добро здраве свидетелства, че всички корали притежават достатъчна резистентност, за да се справят с агресиите", заключи Карло Хок от екипа.
 
Резултатите от изследването са публикувани в PLOS Biology.
БТА