През 2015 г. ЮНЕСКО заплаши, че ще постави Големия бариерен риф сред застрашените обекти
През 2015 г. ЮНЕСКО заплаши, че ще постави Големия бариерен риф сред застрашените обекти / Thinkstock/Getty Images
ЮНЕСКО гласува Големият бариерен риф да не е сред застрашените обекти в нейния Списък на световното културно и природно наследство, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Изчислиха колко струва Големият бариерен риф

Решението е взето на среща на комитет на ЮНЕСКО в Краков, Полша, въпреки появилите се наскоро данни, че Големият бариерен риф сериозно е пострадал. То позволява на австралийското правителство да избегне политически проблеми и риска от вреди за доходоносната туристическа индустрия на страната.

Вижте най-красивите места на планетата, които скоро може да изчезнат (СНИМКИ)

Големият бариерен риф
Thinkstock/Getty Images

"Ангажираме се с всяка възможна дейност, за да гарантираме, че това чудо на света ще бъде съхранено за следващите поколения", заяви министърът на околната среда и енергетиката на Австралия Джош Фрайденбърг пред радио Ей Би Си.

Най-красивите гледки за събуждане на планетата

Стопанисването на Големия бариерен риф от Австралия бе остро критикувано след най-голямото регистрирано някога измиране на корали в резултат на най-опустошителния ефект от феномена Ел Ниньо през последните 20 години. Учени са на мнение, че усилването на ефекта се дължи на климатичните промени.

Големият бариерен риф
Thinkstock/Getty Images

През 2015 г. ЮНЕСКО заплаши, че ще постави Големия бариерен риф сред застрашените обекти в своя Списък на световното културно и природно наследство.

Австралийското правителство обаче успешно лобира ЮНЕСКО да не поставя Големия бариерен риф сред тези застрашени обекти, ако в замяна бъдат представени доказателства за напредък в усилията за съхраняването му.
БТА