Големият бариерен риф страда от най-мащабното масово избелване на коралите
Големият бариерен риф страда от най-мащабното масово избелване на коралите / Guliver/Getty Images

Изследване от въздуха показа, че тежка форма на избелване е покосила по-голямата девствена част на Големия бариерен риф, съобщи ДПА.

Наблюденията на над 500 коралови рифа на разстояние 4000 км - от Кернс, Австралия, до Папуа Нова Гвинея, сочат, че "почти без изключение, всеки риф страда от високи нива на избелване". Забелязани са само четири незасегнати рифа.

Големият бариерен риф може да се превърне в сметище

"Избелването, което проследихме, е много по-сериозно от това при миналите ни изследвания през 1998 г. и 2002 г.", заяви професор Тери Хюс от Националната служба за борба с избелването при коралите. "Още по-обезпокоително е, че все още не сме достигнали южната гранична точка на избелване", посочва той.

Явлението "избелване" се забелязва, когато коралите губят цвета си и стават още по-уязвими, често в резултат на климатични изменения или промени в околната среда. Те могат да се възстановят, ако ги реколонизират водорасли.

Отгледани в лаборатория корали се размножиха в природата

Междувременно обаче са по-уязвими на ерозия и други заплахи.

През 2015 г. рифът не беше включен в Списъка на застрашените природни обекти на ООН само защото Австралия изготви защитен план до 2050 г., включващ контрол на изхвърлянето на отпадъци, ограничаване на развитието на пристанищата и пречистване на водата, достигаща рифа.

Източник: БТА