/ БГНЕС
Хиляди израелци протестираха в Тел Авив срещу планираните коалиционни споразумения на премиера Бенямин Нетаняху, които според опозиционните лидери ще представляват краят на демокрацията в страната, съобщава АФП.

Нетаняху, който до сряда вечер трябва да сформира нова коалиция след изборите на 9 април, досега не успя да отговори на противоречивите искания на бъдещите си партньори от правителството.
 

Въпреки че досега няма сключени споразумения, имаше спекулации, че членовете на коалицията ще трябва да се съгласят на мерки, които ще отслабят съдебната система.

До октомври Нетаняху трябва да се изправи пред съда за предварително изслушване, след като главният прокурор Авичай Манделблит обяви през февруари намерението си да повдигне обвинение срещу премиера в измама, нарушение на доверието и подкуп.
 

Хиляди хора в събота вечер размахаха израелски знамена и плакати с лозунги като "Един народ, един закон" и "Ердоган вече е тук", намеквайки за турския президент Реджеп Ердоган, когото критици обвиняват в манипулиране на политическата и правната системa на страната си за своя собствена изгода.

"Няма да позволим да превърнете демократичен Израел в частния съд на кралско семейство или султанат", каза Бени Ганц, ръководител на най-голямата опозиционна партия.

Организаторите на протеста обявиха, че десетки хиляди хора са участвали в събитието, което се състоя пред Музея на изкуството в Тел Авив.
 

Според полицията, по-малко от десет хиляди протестиращи са присъствали на митинга.

Ако Нетаняху не успее да формира коалиция до сряда, президентът на страната може да възложи съставянето на кабинет на друг член на парламента.
 

В пост във Фейсбук бившият министър на отбраната Авигдор Либерман подчерта, че ще влезе само в коалиция, която се ангажира да приеме негов законопроект.

Макар да препоръча на Нетаняху да формира коалицията, Либерман предупреди, че ако исканията му не бъдат изпълнени, "ще отидем на нови избори". 
БГНЕС