/ Gulliver/Getty Images
Хиляди хора бяха принудени да се евакуират от домовете си в Калифорния заради десетките горящи горски пожари и рекордните горещини в някои западни райони на САЩ, предаде ДПА.

Към вчерашния ден пожарникарите са се борили с 367 пожара, 23 от които големи, написа в Туитър губернаторът на щата Гавин Нюсъм.
За възникването на много от огнищата допринесе опасното съчетание през последните няколко дни от горещини и гръмотевични бури.

"За последните 72 часа в Калифорния са паднали 10 849 мълнии, а високите температури поставиха световен рекорд", заяви Нюсъм в публикацията си в Туитър.

Огнеборците са успели бързо да потушат по-малките пожари, заяви снощи Даниъл Бърлант, говорител на щатската пожарна. В борбата с огъня помагат и около 7000 доброволци.

В няколко окръга са издадени разпореждания за евакуация, които Бърлант призова хората в застрашените райони своевременно да изпълнят.

Във вторник Нюсъм обяви бедствено положение в щата и поиска помощ от съседните щати.

"Задействали сме целия наличен ресурс", каза губернаторът на брифинг вчера.

Един от най-крупните пожари бушува край винопроизводителните райони Напа и долината Сонома, на около 80 км северно от Сан Франциско.
 

Горският пожар навлезе и в северния калифорнийски град Вакавил, където по първоначални данни са изпепелени около 7700 хектара земя, а 50 сгради са разрушени.
 

Димът от зоната на пожара стигна чак до Сан Франциско.

Нюсъм призова населението на Калифорния, което е към 40 милиона души, да пести енергия, тъй като горещините поставят под сериозен натиск електроенергийната система на щата.

Губернаторът на Калифорния обяви извънредно положение заради горещините и пожарите (СНИМКИ)

Световната метеорологична организация заяви, че в момента проверява истинността на отчетените в неделя 54,4 градуса в Долината на смъртта в Калифорния, които ако се окажат верни, ще бъдат най-високата температура, измервана на Земята от 1931 г.
 
БТА