Хаос по летищата на Острова заради нови мерки за граничен контрол
Хаос по летищата на Острова заради нови мерки за граничен контрол / netinfo

Британските летовници бяха предупредени да очакват хаос при завръщането си във Великобритания, след като се появиха първите признаци, че въведеният от правителството нов граничен контрол води до големи закъснения по летищата, пише "Дейли телеграф". Въвеждането на прецизна сканираща техника от новосъздадената гранична и имиграционна агенция удвои времето, необходимо за процедурите по допускането на пътниците обратно в страната, изтъква вестникът.

Новата технология, която използва лазерно сканирането на паспортите, създаде истински хаос на летище "Станстед", големи закъснения бяха регистрирани и на летище "Лутън". Авиолиниите се опасяват, че проблемът ще стане още по-сериозен, когато системата бъде въведена и по останалите летища през следващите месеци.

Целта на новите мерки е да се подобрят паспортните проверки и да се затегне имиграционният контрол. Решението бе взето миналата година след критиките към властите за неадекватна имиграционна политика и заради големия поток от източноевропейци. През лятото лондонските летища поемат около 250 000 пътници всеки ден, припомня "Дейли телеграф". САЩ също планират по-строг контрол по летищата, включващ вземане на пръстови отпечатъци на пътниците на влизане и излизане от страната.