/ Деян Герговски
В Тел Авив и околностите прозвучаха предупредителни сирени на фона на изявлението на палестинската групировка "Хамас", в което се казва, че изстрелва ракети дълбоко във вътрешността на Израел, което групировката определи като отговор на нарастващия брой цивилни жертви във войната в ивицата Газа, предаде Ройтерс. 

Медици съобщиха, че две жени в Тел Авив са пострадали от шрапнели. Изстрелването на ракети от страна на "Хамас"се случва на фона на относителното затишие във въздушния обстрел, тъй като израелските сили наблягат на сухопътната си офанзива в ивицата Газа през петата седмица на войната.

13 души са загинали след израелски удар по най-голямата болница в Газа

Израелските армия съобщи, че от 7 октомври насам към територията на Израел са изстреляни около 9500 ракети, снаряди и безпилотни летателни апарати от ивицата Газа и други фронтове, като 2000 от тях са били свалени от системите за противовъздушна отбрана, проектирани да игнорират снарядите, които се приземяват в открити райони и не предизвикват щети. 

Около 12 процента от изстреляните от ивицата Газа ракети, които са предимно местно производство, са паднали в рамките на палестинския анклав, заявиха военните. "С навлизането на (израелските) сили по суша се наблюдава значителен спад в броя на изстрелванията", заявиха военните.
Симеон Томов/БТА