/ БГНЕС
Правителството на Хамас в Ивицата Газа заяви , че при израелски удар по най-голямата болница на територията са загинали 13 души, предаде АФП.

"Тринадесет жертви и десетки ранени при израелски удар по комплекса "Ал-Шифа" днес в центъра на Газа", обяви то. Директорът на болница "Ал-Шифа" Мохамед Абу Салмия уточни, че израелски танкове са обстрелвали болницата, а израелските военни не направиха коментар.

Израел съобщи за тежки боеве в близост до болницата, като заяви, че е убил десетки бойци и е унищожил тунели, които са от ключово значение за способностите на Хамас.

Израелската армия неведнъж е обвинявала Хамас, че използва болници, особено "Ал-Шифа", за координиране на нападенията си срещу армията, а също и като скривалища за своите командири. Властите и лекарите на Хамас отхвърлят обвиненията.

32-годишният Абу Мохамед е намерил убежище в болницата заедно с 15 свои роднини след бомбардировките на неговия квартал в североизточната част на град Газа. "Вече няма безопасно място. Армията удари Ал-Шифа. Не знам какво да правя", сподели той. "В болницата се стреля... Страхуваме се да излезем."

Онкоболни деца от Газа ще бъдат докарани за лечение в Турция

Свидетели разказват, че танкове са обградили някои други болници в град Газа, тъй като ожесточените сражения продължават, принуждавайки стотици хиляди хора да бягат в южната част на територията през последните няколко седмици.

Кадри показаха огнено кълбо и дим, издигащи се над града на разсъмване. И днес се чуваха звуци от стрелба и експлозии.
БГНЕС