Гърция
Гърция / iStock/Getty Images
Гърците вече могат да подават електронно заявление за издаване на машинночетими лични карти, съобразени с изискванията на ЕС и САЩ, предадоха гръцките медии. Всички граждани на южната ни съседка са задължени да сменят личните си карти с нови до 3 август 2026 г.

През електронната платформа id.gov.gr, която отвори в 08:30 часа тази сутрин, гражданите могат да си запазят час за издаване на нови или замяна на стари лични карти, информира АНА-МПА. Таксата за новите документи е 10 евро. Валидността на новоиздадените документи ще бъде 10 години.

За възрастните хора, хората с увреждания, пациентите в болнични заведения и задържаните от органите на реда са на разположение 60 мобилни единици, уточни националната гръцка телевизия ЕРТ.

При новите, осъвременени лични карти се предоставя възможността за доброволно посочване на кръвната група и резус фактора след представяне на медицинско изследване. Новост за страната ще бъде и това и че снимката на лицето, което си сменя личната карта, ще се прави електронно на място. По електронен път ще се снема и пръстовият отпечатък.

Предложението за промяна на личните карти предизвика недоволство сред част от гръцкото общество. В Солун и Атина имаше протести заради различни притеснения като например наличие на чип  с проследяващи устройства, вградени в новите документи.

Професионалните фотографи също се оплакаха, че новите условия им „взимат работата“.
Мелина Христова/БТА