/ iStock/Getty Images
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви в събота "мащабна" програма за покупка на оръжия, планове за реформа в армията, както и мащабна реконструкция на военната техника в страната, предаде АФП. Съобщението на Мицотакис идва в момент на изострени отношения между Гърция и Турция в Източното Средиземноморие.

В нарочно съобщение Мицотакис обяви, че Гърция ще придобие 18 френски многоцелеви изтребителя "Рафал" в допълнение към фрегатите и хеликоптерите си, като същевременно ще наеме и 15 000 нови войници. С това се предвижда мащабно вливане на "нова сила" в гръцкия отбранителен комплекс, допълни премиерът.

Вчера стана ясно, че Атина е изпратила войски на остров в близост до турските брегове, въпреки демилитаризирания статус на островите. Турция вече е предупредила за предишно военно разполагане на друг остров. Видеокадри, публикувани от TRT Haber, показват гръцки войници на остров Ро (Караада), част от община Кастелоризо, която се превърна в гореща тема на дебат между двете страни относно правата върху природните ресурси в Източното Средиземноморие.

В доклада се отбелязва, че Гърция е превърнала редица цивилни сгради на острова във военен щаб, използван от войските. Остров Ро се намира само на 2,4 километра (1,5 морски мили) от турския бряг и е необитаем.

Турция разкритикува Гърция за военното разполагане на демилитаризирания остров Кастелоризо през август, като го нарече провокация и демонстрация на истинските й намерения в Източното Средиземноморие.

Отношенията между двете страни са обтегнати по редица въпроси, включително по спора в Източното Средиземноморие, по кипърския въпрос и защитата от Гърция на бегълци от Гюленистката терористична група (ФЕТО), участвали в неуспешния опит за преврат през 2016 г.

Двете страни имат също разногласия относно правата на турско-мюсюлманската и гръцко-православната общности, както и гръцката подкрепа или бездействие спрямо терористични групи, целящи да навредят на Турция. Но настоящият спор специално се фокусира върху Източното Средиземноморие, където Турция изпрати изследователския кораб „Oruç Reis“ да извършва проучвателни дейности.

Турското правителство оспорва претенцията на Гърция за изключителни права във водите, в които работи изследователският кораб, с аргумента, че островите не трябва да се включват в изчисляването на морските граници между държавите.
БГНЕС