Губернаторът на Ню Джърси въведе режим за зареждане на колите с гориво
Губернаторът на Ню Джърси въведе режим за зареждане на колите с гориво / снимки: Reuters, архив

Супербурята Санди е причинила смъртта на най-малко 110 души в САЩ и Канада, предаде Ройтерс, като се позова на най-новите официални данни. Стихията е взела най-много жертви - 48 - в щата Ню Йорк, като само в едноименния град са загинали 40 души. Санди е убила 22 души в Ню Джърси, 13 в Пенсилвания, 11 в Мериленд, 6 в Западна Вирджиния, 4 в Кънектикът, 3 в Северна Каролина и 2 във Вирджиния. Супербурята е причинила смъртта на един човек в Торонто, Канада.

Общият брой на жертвите на Санди е най-малко 179. Преди да връхлети североизточното крайбрежие на САЩ в началото на тази седмица, бурята уби 69 души в Карибския регион, включително най-малко 54 в Хаити и 11 в Куба.

Губернаторът на Ню Джърси разпореди да се въведе режим за снабдяването с гориво на колите в част от щата, който страда от недостиг на бензин и дизел след преминаването на супербурята Санди, предаде АФП. Четните дни само колите с регистрационни номера, завършващи на четно число ще могат да зареждат, а през нечетните - с нечетно число, разпореди Крис Кристъл.

Мярката влиза в сила днес от 16.00 ч. по Гринуич и ще бъде отменена след подобряване на обстановката, се уточнява в комюникето на губернатора.


Губернаторът на Ню Джърси въведе режим за зареждане на колите с гориво
netinfo

„Наложително е семействата ни да имат гарантиран достъп до продуктите от първа необходимост като бензина”, заяви Кристъл. Тази мярка, допълни той, „ще намали напрежението по бензиностанциите, които все още са отворени”, съобщава БТА.

Дълги опашки се извиха пред бензиностанциите в Ню Джърси през последните дни. Някои шофьори разказаха, че са чакали часове, за да напълнят резервоарите си. Според местно издание 80% от бензиностанциите са затворени поради липса на доставки в северната част на Ню Джърси, който е най-засегнатият щат от Санди. Липсата на бензин се усеща силно и в щата Ню Йорк, допълва АФП.

Вчера, когато по бензиностанциите имаше опашки от автомобили и недостиг на горива, Барак Обама разпореди на Пентагона да достави от резерва си 38 млн. галона (144 млн. литра) дизелово гориво и 45 млн. галона (170 млн. литра) бензин в нуждаещите се райони.

Губернаторът на Ню Джърси въведе режим за зареждане на колите с гориво
netinfo

В същото време президентът на САЩ Барак Обама посвети последното си радиообръщение към американците преди президентските избори на 6 ноември на големите разрушения и многото жертви, причинени от супербурята Санди. Той подчерта, че е окуражен от начина, по който много американци са реагирали на бедствието, и обеща на сънародниците си, че пострадалите райони ще бъдат възстановени, съобщи Си Ен Ен.

„Инструктирах своя екип да не допуска формалностите и бюрокрацията да спъват решаването на проблемите, особено що се отнася до това комуналните служби да възстановят подаването на електричество възможно най-бързо”, каза на съгражданите си Обама, цитиран от ДПА. Агенцията отбелязва, че президентът демократ бе похвален от някои от най-яростните си политически противници за бързата реакция на неговата администрация на стихийното бедствие.