/ iStock/Getty Images
Протестиращи студенти влязоха в сблъсък с полицията пред гръцкия парламент на фона на демонстрации в Атина и други градове срещу нов закон за образованието, който позволява на полицията да патрулира на територията на университетите, предаде Асошиейтед прес.

В столицата полицията използва сълзотворен газ, а някои демонстранти хвърляха камъни срещу полицаите пред парламента. Според агенция АНА-МПА, в днешния протест са участвали и ученици, преподаватели и университетски служители.

Гръцкото дясноцентристко правителство обяви, че иска да формира специална полицейска служба, която да патрулира в университетите, за да попречи те да бъдат използвани за незаконни дейности или протести с прилагане на насилие.

Левите опозиционни партии и синдикатите в образованието подкрепят демонстрациите срещу законопроекта, обвинявайки правителството, че се възползва от локдауна заради коронавируса за полицейски репресии.

Законопроектът, който в момента се обсъжда в парламента, предвижда промени в системата за прием във висшите учебни заведения, полицейско присъствие на територията на университетите, ограничаване на срока за дипломиране и внася много други промени.   
БТА