Грузия: Доклад на ЕС обвинява Русия във военни престъпления
Грузия: Доклад на ЕС обвинява Русия във военни престъпления / Reuters, архив

Руските войски са отговорни за етническо прочистване по време на руско-грузинския конфликт през миналата година. Това се посочва в доклада на Европейския съюз за въоръжения сблъсък между двете страни, съобщи грузински представител.

Според документа някои руски бойни части са навлезли на грузинска територия в Южна Осетия преди началото на бойните действия в нощта на 7 август 2008 г. Представителят пожелал да запази анонимност заради деликатността на въпроса преди насроченото за днес публикуване на доклада. Анонимният грузински представител каза, че докладът не потвърждава твърденията на страната му за мащабна инвазия от страна на Русия преди грузинската офанзива, посочва агенцията.

Петдневната война през август миналата година приключи с това, че руските военни прогониха грузинските сили от сепаратистките райони Южна Осетия и Абхазия, които по-късно Русия призна за независими държави. Докладът, изготвен от швейцарския дипломат Хайди Талявини, се основава на проучванията на 30 европейски военни експерти, специалисти по право и историци.