Грузинската бойна авиация атакува Южна Осетия
Грузинската бойна авиация атакува Южна Осетия / снимка: БГНЕС
По Южна Осетия е нанесен удар от въздуха, каза командващият смесените сили за поддържане на мира в зоната на грузинско-осетинския конфликт Марат Кулахметов, цитиран от Интерфакс. "Общо пет грузински самолета Су-25 - първо два, после три - са нанесли удар по територията на Южна Осетия в района на село Тквернети, каза той. Тази сутрин бе получена информация, че грузински самолети бомбардират колоната, в която се намира тръгналият през нощта за Южна Осетия президент на Северна Осетия.

Има информация, че Южна Осетия също е вдигнала във въздуха два самолета Су-25 и е атакувала грузински позиции.

Столицата Цхинвали се обстрелва от установки "Град", гаубици и миномети, каза президентът на сепаратистката република Едуард Кокойти, цитиран от БТА. По думите му командващият грузинските миротворци не се подчинява на командващия смесените мироопазващи сили. Южна Осетия разчита на собствените си сили, но при нужда ще поиска помощ от президента на Русия, заяви Кокойти.

Кореспондент на агенция Интерфакс предаде от мястото на конфликта, че центърът на Цхинвали се обстрелва от всички страни, улиците на града са опустели, напълно е изключено електричеството. Намиращите се в града журналисти са евакуирани от хотела, в който са били настанени, в бомбоубежище, но част от тях е останала на разположение на щаба на миротворческите сили. Руски журналист съобщи за около 15 убити.

Съветът за сигурност на ООН започна извънредно свое заседание късно снощи, за да обсъди руско изявление, призоваващо Грузия и самопровъзгласилата се отцепническа република Южна Осетия да прекратят насилието и да се върнат на масата за преговори, предаде АФП.

В обсъжданото от 15-членния Съвет изявление се изразява “сериозна загриженост за ескалиращото насилие” и двете страни се призовават да “спрат кръвопролитието незабавно и да прекратят употребата на насилие”. Грузия и Южна Осетия биват призовани и “незабавно да се върнат на масата за преговори”.