Груевски: Ще превъзмогнем ситуацията след Букурещ
Груевски: Ще превъзмогнем ситуацията след Букурещ / снимка: БГНЕС

На Срещата на НАТО в Букурещ Гърция на практика използва правото си на вето, тежката артилерия в дипломацията, и това, което направи, със сигурност няма да й излезе толкова евтино. Изправихме се пред това и продължаваме нататък, заяви премиерът на Македония Никола Груевски. Седемнайсет години живяхме, без да бъдем член на НАТО, ще издържим и по-нататък и ще бъдем още по-посветени на пътя на развитие на държавата, на подобряване на качеството на живот на гражданите и на издигане на страната на още по-високо равнище, каза още Груевски.

Той посочи, че никога досега в историята си Република Македония не е имала толкова много поддръжници на своя страна, но и държава, която толкова много е против това Македония да стане член на НАТО. Той изрази благодарност към САЩ, Словения, Турция и всички останали страни, които по думите му до известна степен са рискували собствените си отношения с Гърция, за да помогнат на Македония.

Македонският преговарящ за името на бившата югорепублика Никола Димитров каза, че македонските власти тепърва ще решават дали да продължат преговорите по спора за името с Гърция. Отказът на НАТО да отправи покана за членство към Македония е лошо послание за района. Окончателна формула за стабилност в района не може да има без Македония, каза той. Това е поражение не само за нас, а и за интересите на Алианса и в крайна сметка и за Гърция, каза още Никола Димитров.

Гръцкият премиер Костас Караманлис снощи покани Македония на нови преговори под егидата на ООН. Целта на Гърция е не да унижава Македония, а да я подкрепи, както и трябва да бъде със страна, която се опитва да стои на краката си, отбеляза Караманлис в кулоарите на срещата в Букурещ. Той бе категоричен, че без решение на спора Македония няма да получи покана за НАТО.