Груевски премиер на Македония
Груевски премиер на Македония / netinfo

Македонският парламент одобри новото правителство, доминирано от умерените националисти от ВМРО-ДПМНЕ с премиер Никола Груевски и неговите коалиционни партньори.

След продължилия дебат новият кабинет бе подкрепен от 68 от депутатите, с шест гласа повече от необходимите за получаването на обикновено мнозинство /61 гласа/. Коалицията за “По-добра Македония”, включваща ВМРО-ДПМНЕ, Социалистическата партия и Либералната партия, спечели 55 мандата в 120-членния парламент на изборите, които се проведоха на 5 юли, побеждавайки управляващата Социалдемократическа партия.

Новото правителство включва също така и представители на Демократичната партия на албанците. Тя е една от двете етнически албански партии и традиционен съюзник на ВМРО-ДПМНЕ. Албанското малцинство в Македония е около 25% от населението на бившата югославска република.

35-годишният Груевски е бивш боксьор аматьор и икономист. Той обеща да подобри състоянието на замиращата македонска икономика и да създаде нови работни места, справяйки се с безработицата, която достига 36%.

Груевски обеща също така и да продължи проевропейската политика, с цел получаването на пълноправно членство на страната в Европейския съюз. Новото правителство се закле веднага след гласуването.