Груевски: Македония не е готова да смени името си заради членство в НАТО
Груевски: Македония не е готова да смени името си заради членство в НАТО / netinfo

Членството в НАТО е момент, който се надяваме, че ще се случи през тази или през някоя друга година. Исторически гледано това е малък период, а идентичността е нещо, което е градено в продължение на векове и хилядолетия. Това заяви македонският премиер Никола Груевски, предаде БГНЕС.

Груевски заяви, че Македония не е готова да промени името си, ако това е условието за влизане в НАТО. Като отбеляза, че Македония има конструктивен подход при разговорите с Гърция по различията за името, Груевски посочи, че борбата за конституционното име е борба за запазване на идентичността. Двустранният проблем за името с Гърция, който сега се налага като проблем на Алианса, е прецедент, който може да навреди не само на Македония и на региона, но и на самия Алианс, заяви Груевски в Будапеща след срещата си с унгарския премиер Ференц Дюрчани.

От своя страна Дюрчани заяви, че Унгария силно подкрепя влизането на Македония в НАТО и получаване на дата за преговори за членство в ЕС. Унгария смята, че Македония е готова за влизане в НАТО и иска да я види през април заедно с Адриатическата група като пълноправен член, каза Дюрчани.