/ Guliver/Getty Images
Първата ракета на България Григор Димитров запази четвъртата си позиция в ранглистата на АТР след седмичното обновяване. Това обаче беше очаквано, защото никой от водещите тенисисти не участва в турнир веднага след Аустрелиън Оупън.
 
Повечето големи звезди се включиха в мачовете за Купа Дейвис, а единственото голямо име, което участва на сингъл, беше Кей Нишикори, който спечели Чалънджъра в Далас. Японецът обаче изпадна много надолу в ранглистата заради поредицата от травми, които го измъчват и в момента е 27-и, пише Gong.bg.
 
Без Григор Димитров на DIEMA XTRA Sofia Open

Димитров остава с актива си от 4630 точки, само с 20 повече от преследвача си Александър Зверев. И двамата решиха да пропуснат надпреварите през тази седмица, което означава, че ще загубят по 250 точки от актива си за предстоящото издание на класацията.
 
Българинът триумфира в София през 2017 г. и губи този актив, а младият германец взе трофея в Монпелие и също ще му бъдат извадени тези точки. Засега най-близо до тях e Доминик Тийм с 4060 точки.
 
Стан Вавринка ще играе за първи път в София

Лидер остава Рафаел Надал с актив от 9760 точки, пред Роджър Федерер с 9605. Трети е Марин Чилич с 4960. Номер едно в схемата на DIEMA XTRA Sofia Open Стан Вавринка е 15-и с 2385 точки и при успех в София, може да се доближи отново до позициите в Топ 10.