Една от най-охраняваните зони в света е границата между Северна и Южна Корея. Там, между двете страни, за минути стъпи и президентът Росен Плевнелиев. Войници с автомати през рамо патрулират всяко парче земя, а малки червени знамена обозначават разположението на мините, съобщава Нова телевизия. Всяка крачка внимателно се следи и от едната, и от другата страна.

А пропагандата върви през високоговорители през целия ден. За нейните цели е създадено и селце, в което всъщност никой не живее.

„Зоната е дълга 241 км и широка 4 км. Тя е оформена след Корейската война и е обособена като място, където да се водят дипломатически разговори между двете страни", обясни майор Дрейпър от силите на ООН, разположени в южнокорейската част на зоната.

Опасностите, които дебнат, не пречат на Сеул да се надява, че граничната зона между враговете Северна и Южна Корея може да се превърне в интерес за туристите.

„Наистина това е високорискова зона. И има известна опасност за тези, които са тук. Всяка година идват 150 000 гости. И интересът е заради това, че все още няма мирен договор между двете държави. И този продължителен конфликт е интересен за целия свят", обяснява майор Дрейпър.

Тази последна граница от епохата на Студената война, необитавана от 60 години, е убежище за дивия живот, което е нетипично за промишлената Южна Корея.

Зоната привлича туристите и с уникалната си природа с над 3000 представители на флората и фауната.

„Дивият свят е изключително интересен. Тъй като това е защитена зона и тук не може да се ловува, няма човешка намеса. Има различни видове животни, както и цветя и други растения", обясни майор Дрейпър.

Зоната е разглеждана от световни звезди, американски президенти и спортисти. Те посещават Панминчжон - място, наричано селото на мира.

Източник: Novanews.bg