/ istock
Горските пожари в Боливия са на път да поставят рекорд за всички времена, според последните данни от сателити, които показват, че тазгодишната площ на пожарите е надминала тази на големите пожари през 2010 г.

Сателитни данни от бразилската агенция за космически изследвания (INPE) показват, че до 22 септември в Боливия е имало 70 628 огнища на пожари, което надминава броя от периода януари-септември 2010 г. 
През уикенда беше предоставена помощ от Европейския съюз, в това число воден бомбардировач Electra Tanker 481 и хеликоптер Airbus BK117 D3, които пристигнаха в централния департамент Санта Крус, един от най-силно засегнатите от горските пожари, опустошаващи страната, райони.

Учените твърдят, че повечето пожари са предизвикани от хора, неотдавнашните горещи и сухи условия на изменението на климата са предизвикани от изкопаеми горива, което спомага за по-бързото разпространение на пожарите. Южна Америка е засегната от поредица горещи вълни от миналата година насам.

"Това е глобално предизвикателство в борбата срещу изменението на климата. Трябва да се обединим в тази борба“, каза Хелене Роос, посланик на Франция в Боливия. Заедно с ЕС, Канада, Бразилия и Венецуела изпратиха подкрепа на Боливия.

Пожарите в Боливия се "благоприятстват" от сушата и разчистването на земи, свързано с бурното развитие на животновъдството и зърнопроизводството.

Междувременно пожари бушуват в Аржентина, Перу, Парагвай и Бразилия, допълва агенцията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА