/ iStock/Getty Images
Корупцията, терор, издевателства - в "модерната" руска армия всъщност няма нищо ново, разказват дезертьори, пише Deutsche Welle. "Горе има пълни идиоти, абсолютно откъснати от действителността."

През 2000 година Владимир Путин става не само президент, но и главнокомандващ на руската армия. Наследството, което той получава, е тежко - някогашната съветска армия е в сериозен упадък.

Руският военен експерт Владислав Шуригин разказва пред ZDF за онези времена, когато е бил млад офицер: "Въоръжените ни сили бяха изместени на заден план - никой не се интересуваше от тях. Армията буквално се разпадаше."

Неуспешните войни в Чечения, потъването на подводницата "Курск" през 2000 година и провалите на офанзивата в Грузия от 2008-а убеждават руското ръководство, че голяма военна реформа е неотложна.

Нови структури и оръжейни системи

Целта е постсъветският колос да се трансформира в компактна високотехнологична войска по западен модел. За целта се инвестират значителни средства и се създават модерни структури и нови оръжейни системи.

Бившият офицер Николай, който дезертира от руската армия, споделя пред ZDF: "Когато Путин застана начело, за няколко години нещата се подобриха. Ние - курсантите, бяхме перфектно оборудвани, получавахме стипендия, храна и добри униформи. Повярвахме, че някой отново се грижи за армията".

Статистиката потвърждава твърденията му: в рамките на 15 години военният бюджет е удвоен и достига 86 милиарда евро през 2023-а година. Днес една трета от държавния бюджет е предназначена за военни цели, припомня ZDF.

И Западът повярва в "новата армия" на Путин

Представата, че Путиновата "нова армия", която демонстрира своите способности в Сирия и на Крим, се разпространява бързо и на Запад. Ето какво казва по този повод пред ZDF бившият съветски офицер Олег Жданов, който по-късно става полковник от украинската армия: "Те успешно разпространяваха мита за втората по сила армия в света. Че НАТО трепери пред Русия. Да не забравяме и ядрените заплахи - само елате, ще ви ликвидираме!"

В последното си обръщение към руснаците в края на февруари той за пореден път припомни тези си заплахи. "Те трябва да разберат, че ние също имаме оръжия, които могат да поразяват цели на тяхна територия", заяви Путин в отговор на предупреженията на френския президент Еманюел Макрон, че изпращането на западни войници в Украйна не е изключено. 

Дезертиралите разказват за корупция

Армейската реформа на Путин обаче подминава два основни проблема във въоръжените сили. Дезертиралите разказват за масова корупция: тайни продажби на оръжие, подкупи и непотизъм на всички нива. Случвало се е цели части да са парализирани заради това, че не получават своевременно бензин, муниции или оръжие.

Войници като Николай, който е бил офицер във Военновъздушните сили, се чувствали предадени заради скандалите за милиони на министерско ниво. "За никаква лоялност от страна на войниците не би могло да става и дума - между хората в окопите и министъра на отбрана нямаше никаква връзка", посочва той пред ZDF.

Прояви на насилие в армията

Тормозът на по-възрастните към по-младите, което руснаците наричат "дедовщина", е вторият голям проблем в армията, пише германската обществено-правна медия. Когато през 90-те години майките на войници излизат на демонстрация срещу издевателствата, се говори, че има до 2000 смъртни случая годишно в руските казарми.

Под ръководството на Путин над тези прояви се спуска информационна завеса, но почти нищо не се променя. Офицерът Андрей, дезертирал в Казахстан по време на войната в Украйна, казва пред ZDF, че вътрешният терор е бил част от неговото обучение: "Пред очите ми един по-възрастен офицер преби един друг до смърт. Но извършителят остана безнаказан."

Запазените архаични ритуали от царско време разкриват каква илюзия е Путиновата "нова армия", обобщава ZDF.

Нападението срещу Украйна показа провала на реформите

Пълномащабната инвазия в Украйна през февруари 2022 година е доказателство за провала на реформите, пише германската обществено-правна медия. Бившият офицер и военен ветеран Игор получава задачата да ликвидира чрез държавен преврат украинските тайни служби и правителството на Зеленски. "В този момент ми стана ясно, че горе има пълни идиоти, абсолютно откъснати от действителността", казва той пред ZDF.

Вместо ефикасни модерни оръжия Игор вижда на бойното поле само стар съветски материал, а вместо координирано ръководство - лишен от структура хаос. "Това, че армията се била променила из основи, е пълен мит. Всичко бе само един голям блъф."

"Специалната военна операция", както Кремъл продължава да нарича войната в Украйна, разкри несъстоятелността на твърденията за "новата армия" на Путин, както потвърждават дори и руски военни експерти като Владислав Шуригин. Според него истинската военна реформа започвала чак сега.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Deutsche Welle