/ iStock/Getty Images
Тюлен монах, превърнал се в местна знаменитост в Гърция, след като бе спасен от рибари преди три години, е бил намерен убит с харпун от близко разстояние. Това предизвика гнева на природозащитници, които отправиха призиви да бъде открит убиецът му, предаде Ройтерс.

"Тюленът Костис е бил умишлено убит във водите край о. Алонисос от архипелага на Северните Споради", заяви природозащитната организация MOm за изследване и опазване на тюлена монах.

Пръстенчатите тюлени от Сайма са застрашени от изчезване (ВИДЕО)

Според представител на организацията тюленът е бил убит с харпун от лодка и изглежда невероятно това да е било инцидент.

Убийството на тюлена натъжи и разгневи природозащитниците, жителите и посетителите на остров Алонисос, който е дом на една от последните останали колонии на тюлен монах в Средиземно море.

Изчезнал вид тюлен е кръстен на море от "Властелинът на пръстените"

Костис беше спасен от рибари като бебе през 2018 г., когато буря го отнесе на брега на о. Фолегандрос. На 3-4-месечна възраст беше върнат отново в морето.

Тюленът монах е смятан за един от най-застрашените видове в света и се смята, че едва няколкостотин са останали в Егейско море или край атлантическото крайбрежие на Мавритания в Северозападна Африка, отбелязва агенцията.
БТА