/ iStock/Getty Images
Езерото Сайма във Финландия се обитава от един от най-редките, но и най-застрашени видове тюлени в света, съобщи АФП.

Пенсионерът Ристо Еронен наблюдава женския тюлен Ева, който се показва на повърхността на езерото. "Не бяга, защото се познаваме от почти тридесет години", казва Еронен, който от дете следи внимателно движенията на екземплярите от редкия вид пръстенчат тюлен в езерото. "Тя е старата дама на Сайма, родила е десет бебета през живота си", казва мъжът, спрял лодката си на няколко метра от тюлена.

Разпознавани по белите кръгове върху козината, тези тюлени обитават само района около границата с Русия. Смята се, че са около 400 екземпляра, четири пъти повече, отколкото през 80-те години, но според еколози броят им е далеч под нужното за оцеляване на вида.

"Меките зими заради глобалното затопляне направиха живота им по-труден", защото тюлените се нуждаят от лед и сняг, за да изграждат местата си за размножаване, казва Карина Тиаинен от Финландската асоциация за опазване на природата.
 

Напоследък риболовът е сред най-големите заплахи за вида, казват активисти. Четири до осем тюлена всяка година се оплитат в риболовните мрежи.

В района има около 50 000 летни вили, а по време на пандемията са регистрирани над един милион посещения с преспиване. "Риболовът е начин на живот тук", казва Тему Химанен, чиято риболовна асоциация е издала 980 разрешителни за риболов с мрежи през 2020 г. Мнозина смятат, че заплахите за тюлените от мрежите са преувеличени. "Ако мрежата е правилно прикрепена, тюленът лесно може да я избегне", каза той.

Въпреки това властите насърчават рибарите да подписват декларации, че се отказват от риболова с мрежи и в замяна получават безплатно рибни капани.
Финландските власти поискаха тази година хабитатът на пръстенчатите тюлени в Сайма да бъде включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Финландските и европейските власти смятат вида за застрашен.
 

Целта на финландското правителство е да се постигне "подходящо ниво на защита", а според еколози и правозащитници популацията трябва да достигне поне 1000 или дори 2000 екземпляра, за да бъде отменена защитата.
 

"Никога няма да достигнем ситуация, при която видът няма да е застрашен", смята Карина Тиаинен.
БТА