Глобалното затопляне ще повлияе на сигурността на САЩ
Глобалното затопляне ще повлияе на сигурността на САЩ / снимкa: БГНЕС

Глобалното затопляне може да засили нелегалната имиграция, да доведе до хуманитарни бедствия и да дестабилизира правителства в горещи политически зони по света, а това, на свой ред, може да засегне националната сигурност на САЩ, сочи доклад на американските разузнавателни служби, цитиран от Асошиейтед прес.

Африканските страни на юг от Сахара, Близкия изток и Централна и Югоизточна Азия са най-уязвими за свързани с глобалното затопляне бедствия като суша, наводнения, суров климат и глад. Оценката на разузнаването предупреждава, че глобалният ефект от тези явления ще се изразява в увеличаване на имиграцията и спорове, свързани с водоизточници. Това се казва в резюмето на доклада, което Том Фингар, заместник-директор на националното разузнаване за анализ, трябва да представи пред комисия на Камарата на представителите.

Оценката на разузнаването се отнася за предизвикателствата, произлизащи от световните климатични промени, които стоят пред националната сигурност на САЩ до 2030 г. Анализът е част от серия доклади, изготвяни периодично, които представят единодушното мнение на висши аналитици от всички 16 разузнавателни агенции на САЩ по важни въпроси от външната политика, сигурността и глобалната икономика. Конгресът поиска изготвянето на анализа миналата година.

Според доклада евентуалният ефект от климатичните промени няма да е само негативен. Предвижда се умерено увеличение на селскостопанските добиви в Северна Америка и повече водоизточници в Южна Америка. Според оценката повечето от съюзниците на САЩ ще могат да се справят в икономически план. Въпреки това някои регионални партньори ще срещнат големи проблеми, се казва в резюмето на Фингар, без да се уточнява за кои страни става въпрос.

Латинска Америка може да очаква увеличаване на дъждовете, което ще осигури вода на десетки милиони хора, но между 7 и 77 милиона ще продължат да изпитват недостиг заради увеличаването на населението.

По мнението на Том Фингар докладът дава съвсем не толкова зловеща прогноза от изготвената миналата година оценка на Центъра за военноморски изследвания по същата тема. Миналогодишният доклад, написан от висши американски военни лидери в оставка, прокарва пряка връзка между глобалното затопляне и обстоятелствата, в резултат на които нестабилни страни стават хранилища на екстремизъм и тероризъм.