Германия ще изпълни обещанията си пред България
Германия ще изпълни обещанията си пред България / netinfo

Германски депутати увериха, че Федералната република ще изпълни обещанията си пред България и Румъния за присъединяването им към Европейския съюз. Това съобщи българската редакция на Дойче веле, като цитира изявления на германски депутати по повод статия в електронното издание на британския вестник "Гардиън".

В статията на "Гардиън" се твърди, че Германия заплашва да провали планираното присъединяване на България и Румъния към ЕС.

Не се посочват източниците на тази информация, но е цитиран президентът на Федералната република Хорст Кьолер.

"Впечатлението, с което остава незапознатият с проблема читател е, че германският президент стои зад искането за провал на българското членство в ЕС", отбелязва кореспондентката на Дойче веле в Берлин Маринела Липчева.

Дойче веле цитира депутата от Християндемократическия съюз / ХДС/ и член на комисията по европейски въпроси в Бундестага Михаел Щюбген, според когото да се използват думите на германския президент, за да се стигне до извода, че Германия застрашава членството на България и Румъния в ЕС, е пълен абсурд.

Според Щюбген макар че ще изчака следващия доклад на ЕК, Бундестагът ще ратифицира договора за присъединяването на България и Румъния към ЕС в срок до края на годината.

"Първото четене на договора за присъединяване на България и Румъния в пленарната зала на Бундестага е на 22-ри септември, а второто - може би последната седмица на октомври, когато ще бъде и окончателното гласуване. Ние ще спазим обещанието си да ратифицираме договора", посочва той.

Дойче веле се позовава и на депутатката от социалдемократическата фракция Лале Агюн, която е докладчик за България в комисията за европейски въпроси в Бундестага. Тя също изразява недоумение как "Гардиън" е стигнал до извода за намеренията на Германия да попречи на българското членство в ЕС.

"След разговорите ми с политици в България останах с впечатление, че на всички им е ясно кои са недостатъците и че всички наистина полагат усилия за преодоляването им. Изобщо не е вярно, че точно в това отношение Германия ще попречи".

Ние сме силно заинтересовани този процес да протича по предвидения график, подчертава тя. "Времето за ратификация на договора за присъединяване ще стигне напълно до посочената дата за приемане, стига България да изпълни критериите, в което ние вярваме. При това положение, България, естествено, ще влезе в ЕС на 1 януари 2007 г.", допълва депутатката пред Дойче веле.