/ Thinkstock/Getty Images
Германия планира да отложи затварянето на последните си три атомни централи на фона на евентуалния енергиен недостиг тази зима, след като Русия намали рязко доставките на природен газ за страната. Това съобщава в. "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на германски официални лица.

Германия изведе от експлоатация три от последните си шест атомни централи

Макар и временно, това решение би било първото отстъпление от политиката за отказ от атомната енергия в Германия, чийто основи бяха поставени в началото на 21 век и която с времето получи широка политическа подкрепа, отбелязва американското издание.

За да влезе в сила, решението за отлагане на затварянето на германските атомни централи трябва да бъде одобрено официално от кабинета на германския канцлер Олаф Шолц и вероятно ще трябва да бъде гласувано в парламента на страната. Някои подробности все още се обсъждат, са заявили пред "Уолстрийт джърнъл" трима високопоставени представители на германското правителство.

За да се стигне до решение на правителството, трябва да бъдат изчакани резултатите от проучване, което оценява енергийните нужди на Германия. То ще бъде завършено през следващите седмици, но резултатът от него е "предрешен въпрос", според германските представители.

Макрон: Франция ще поднови строителството на ядрени реактори

Въпреки че седмици ни делят от официално решение, германското правителство смята, че има две ключови причини, които позволяват временно да бъде удължена експлоатацията на трите атомни централи, които към настоящия момент се очаква да бъдат затворени на 31 декември. Едната причина е, че Германия е изправена пред вероятен недостиг на природен газ, а другата е, че удължаването на живота на реакторите не е рисковано, отбелязват официалните лица.

"Реакторите са безопасни до 31 декември и очевидно ще останат такива и след 31 декември", категоричен е високопоставен представител, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".
БТА