/ iStock/Getty Images
"Девет молитвен дома и джамии бяха затворени във Франция в последните седмици", съобщи министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен, цитиран от Франс прес.

По мое искане девет от 18-те места за молитва, подложени на особено засилено наблюдение, бяха затворени, написа в Туитър министърът. Извършваме решителна акция срещу ислямския сепаратизъм, допълни Дарманен, който на 2 декември миналата година обяви масирана операция и проверки на 76 джамии.

Осем от деветте места за молитва и джамии са затворени по админинстративни причини, пет от тях - тъй като не отговарят на нормите за сигурност. Повечето се намират в парижкия район, казаха източник от обкръжението на министъра, потвърждавайки информация във в. "Фигаро".

Огласената цифра включва и джамията в Пантен, затворена през ноември за шест месеца, тъй като нейният имам споделил в социални медии видеоклип, осъждащ убития в последствие от ислямист учител Самюел Пати, показал на свои ученици по време на урок карикатури на пророка Мохамед.

Други джамии - в Люнел и Марсилия, са обект на правни процедури и данъчни проверки, посочва източникът. Общо 34 проверки са били извършени в мюсюлмански места за молитва в последните седмици.

Законопроектът, "засилващ спазването на принципите на републиката" и насочен срещу радикализма, ще бъде представен за разглеждане на депутатите в специална комисия в Националното събрание в понеделник, преди от 1 февруари да бъде дебатиран в парламента.

Тази сутрин се очаква вътрешният министър да се срещне с ръководители на трите основни течения във Френския съвет на мюсюлманското вероизповедание (ФСМВ), за да се опита да смекчи вътрешните им разногласия по проекта за реформа на исляма във Франция.

В средата на ноември правителството предложи деликатен проект за реформа в мюсюлманските институции, която има за цел да гарантира, че ислямът в страната зачита в значително по-голяма степен ценностите на Републиката.
БТА