Френските сили освободиха заложник, отвлечен в Мали през 2011 г.
Френските сили освободиха заложник, отвлечен в Мали през 2011 г. / Thinkstock/Getty Images

Холандският заложник, отвлечен в Мали през 2011 година беше освободен при операция на специалните сили, предадоха световните агенции.

Сяк Рейке, пленен от ислямистката група "Ал Кайда в ислямския Магреб" (АКМИ) на 25 ноември 2011 година, е бил освободен от френската армия. Няколко души са били задържани, съобщи френското министерство на отбраната в изявление, цитирано от Франс прес.

Рейке е евакуиран на безопасно място във френска база в селището Тесалит, посочва Асошиейтед прес.

Около 3000 френски военни участват в мисията за стабилизиране на Мали. Страната беше пометена от свързаните с Ал Кайда екстремисти, докато френската армия не се притече на помощ на малийските войски, припомня агенцията.

На 25 ноември 2011 година група въоръжени нападатели проникна на терасата на хотел в Тимбукту, исторически град в северната част на Мали. Те заплашиха група граждани на западни страни, за да ги накарат да ги последват. Един германец беше убит при опит да окаже съпротива, а негов сънародник успя да се скрие.

Освен Сяк Рейке бяха отвлечени още швед и гражданин на Южна Африка, които все още са в ръцете на похитителите.

През ноември 2014 година АКМИ публикува в интернет видеоклип, на който беше показан Рейке. Холандецът говори по случай 1000-ия ден от отвличането си. Заедно с него бе показан французинът Серж Лазаревич, който беше освободен скоро след това в замяна на четирима джихадисти, държани в затвор в Мали.

Източник: БТА