/ iStock/Getty Images
Разделеният парламент на Франция прие първия си важен законодателен акт след изборите миналия месец, като даде зелена светлина на пакет от 20 млрд. евро за подпомагане на семейства с ниски доходи, които се борят с инфлацията.

Гласуването в ранните сутрешни часове на петъчния ден даде тласък на центристкото правителство на президента Еманюел Макрон, на което не му достигат 39 места за мнозинство и което отчаяно се опитваше да покаже, че може да постигне консенсус.

Така нареченият "извънреден законопроект за покупателната способност" беше приет с 341 гласа "за", 116 "против" и 21 "въздържал се" при гласуването, което се проведе малко преди 6:00 ч. сутринта.

"Изграждане на мнозинство за проекти, които да предоставят реални решения на френския народ: успяхме", написа министър-председателят Елизабет Борн в Twitter.

Макрон към РСМ: Конференцията ще открие историческа фаза в процеса на присъединяване към ЕС

Законът включва редица мерки, целящи да подпомогнат потребителите, като удължаване на срока за намаляване на данъка върху горивата, повишаване на пенсиите и обезщетенията и ограничаване на увеличението на наемите.

То също така дава на правителството правомощия за справяне с надвисналата енергийна криза, предизвикана от последиците от руската инвазия в Украйна.
Една от най-спорните мерки разрешава на държавата да отвори отново въглищна електроцентрала в Източна Франция в случай на недостиг на електроенергия през зимата.

"Връщането на въглищата не е добра новина", призна Мод Брежон от партията на Макрон "Република напред", защитавайки го като "временен" отговор на "изключителна ситуация".

Френската политика изпадна в необичаен период на нестабилност след парламентарните избори миналия месец, на които наскоро преизбраният за президент Макрон загуби мнозинството си в законодателния орган.

Правителството претърпя първото си поражение на 12 юли, когато опозиционните партии отхвърлиха предложението да се дадат правомощия на правителството да изисква от пътуващите да представят доказателства за ваксинация срещу COVID-19.

Макрон: Франция трябва да се подготви за недостиг на енергия

Първите две седмици от дебатите често протичаха в атмосфера, оприличена от един от депутатите от управляващото мнозинство „като на футболен мач".

Лидерът на крайната десница Марин Льо Пен, чиято партия „Национален фронт” (RN) увеличи броя на местата си 10 пъти на изборите, се опита да представи своя блок от депутати като отговорна опозиционна сила.

"Ние, членовете на парламента от RN, ясно разбрахме посланието на френския народ", заяви тя по-рано тази седмица. "Те не искат обструкции, а конструктивна работа."

Рокади във френското правителство

Льо Пен неколкократно отправи закани към Макрон, който я победи на президентските избори през април, като заяви, че той е "затворник в двореца, който си мисли, че все още може да командва всичко".

Въпреки че законопроектът за издръжката на живота беше приет с голямо мнозинство, според анализатори, други части от планираното законодателство като пенсионната реформа, ще бъдат много по-трудни за приемане.

Ще последва още едно гласуване за разрешаване на извънреден бюджет за финансиране на пакета за издръжката на живота, като дебатите ще се проведат вероятно този уикенд.
БГНЕС