/ iStock/Getty Images
Френският журналист Оливие Дюбоа, сътрудник на различни медии, твърди, че в началото на април е бил отвлечен в Мали от джихадисти, свързани с Ал Каида, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на видеозапис с неизвестен произход, който циркулира днес из социалните мрежи.

Служител от френското външно министерство потвърди за АФП "изчезването" на Дюбоа, работил по-специално за телевизия "Франс 24" и за френския в. "Либерасион".

В близо двайсетсекундния клип Оливие Дюбоа обяснява, че на 8 април е бил отвлечен в Гао (Северно Мали) от Групата за подкрепа на исляма и мюсюлманите, основния джихадистки съюз в африканския Сахел.
 
Седнал с кръстосани крака на земята, върху зелено платнище - изглежда в палатка, той се обръща към семейството си, своите приятели и френските власти, "за да направят те всичко, което е по силите им, за да бъда освободен".

Облечен с национална носия в светлорозово, журналистът - с добре подстригана брада, гледа втренчено в камерата и говори с уверен глас. При все това движенията на пръстите му и на единия крак издават известна нервност.
 

През 2012 г. в Мали пламна джихадизъм, тръгнал от север, който хвърли страната в криза на сигурността и стигна до централните ѝ райони. Насилието се разпространи и в съседни държави - Нигер и Буркина Фасо, напомня АФП.
БТА