Френски сатирик предизвика скандал с коментар за обезглавяването на Фоули
Френски сатирик предизвика скандал с коментар за обезглавяването на Фоули / screenshot/YouTube

Френският сатирик Диодоне, който на няколко пъти беше съден заради скандални прояви, сега отново породи полемика, разпространявайки видеозапис, в който коментира иронично обезглавяването на американски журналисти от ислямистите в Сирия, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Във видеото Диодоне коментира обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули, който беше отвлечен в Сирия през 2012 г. и екзекутиран през август.

Сатирикът посочва, че убийството на Муамар Кадафи през есента на 2011 г. от разгневено множество и обесването на Саддам Хюсейн през 2006 г. изобщо не са предизвикали такова вълнение и възмущение у Запада, както обезглавяването на Фоули от ислямистите.

Диодоне освен това твърди, че обезглавяването като цяло е символ на прогреса и на цивилизацията и припомня, че едно време във Франция кралете и други са били обезглавявани на гилотината пред множеството, събрало се на площадите. Прокуратурата на Париж е започнала разследване във връзка с новата скандална изява на сатирика. В миналото Диодоне беше осъден да плати 65 000 евро заради антисемитски изявления.