Френски министър се застъпи за ромите
Френски министър се застъпи за ромите / снимка: БГНЕС, aрхив

В разгара на полемиката за ромите във Франция френският министър за жилищното настаняване Сесил Дюфло представи своята позиция в защита на това малцинство от страниците на вестник „Либерасион". „Неприемливо е във Франция няколко хиляди човешки същества, идващи от Румъния и България, да живеят в нехигиенични условия", заяви Дюфло.

Министърът изрази също така мнението, че Франция трябва да създаде „устойчива, хуманна, ефективна и образцова политика" по този въпрос. В тази връзка Дюфло посочи решението на предходното правителство на Франция да наложи временни мерки за ограничаване на трудовите права на българите и румънците като грешка, пише "Фокус".

На 9 август в предградие на френския град Лил, до границата с Белгия, бяха демонтирани лагери, обитавани от около 350 роми. Преди това подобни мерки бяха взети в Лион и Париж. В резултат десетки роми отлетяха от Франция за Букурещ, след като преди това получиха парични помощи.

В края на юли 2010 г. след безредиците, предизвикани от ромски имигранти, френските власти закриха над 200 техни лагера и започнаха да екстрадират незаконно пребиваващите роми в България и Румъния. По данни на френското правителство тогава са били екстрадирани 979 роми, от които 828 са напуснали Франция доброволно в замяна на парична компенсация (по 300 евро на възрастен и по 100 евро на дете).