/ Guliver/Getty Images
Френските градски съветници се съгласиха да продадат на католическата църква статуя на покойния папа Йоан Павел ІІ, който предизвика дипломатическа разправия с Полша.
Бронзовата статуя беше поставена на паркинг, след като руски скулптор я подарил на малкия северозападен град Пльормел през 2006 г.

Но през октомври най-висшият административен съд на Франция разпореди на градските власти да премахнат кръста, висящ над нея, на основание, че нарушават закона за секуларизма от 1905 г.

Решението предизвика дебат за френската традиция на секуларизма или "laicite", която строго ограничава публичното излагане на религиозни символи и е силно защитавана от много французи.



Законите редовно подбуждат обществения дебат по въпросите, засягащи мюсюлманите, като например носенето на фереджета, но понякога предизвикват и дебати за християнските символи, като например за сцени с коледни празници.

Миналата година десетки хиляди подписаха онлайн петиции, протестиращи срещу отстраняването на кръста, а тогавашният полски премиер Беата Шидло предложи статуята на полския папа да бъде прибрана, за да бъде "спасена от цензурата".



Решението на местния кмет Патрик льо Дифон е да продаде статуята, която се извисява на височина 7,5 м над паркинга до католическата църква, за 20 000 евро.

Статуята ще бъде преместена на няколко десетки метра от сегашното си място и ще бъде поставена на земя, собственост на католици, в близост до католическо училище, но все още ще е видима за обществеността.

Дори и бившият десен кмет Пол Анселин, по време на чието управление е поставена статуята, се изказа в подкрепа на решението с аргумента, че с продажбата ще бъде сложен край на разправиите покрай паметника.“Трябва да излезем от тази ситуация“, каза той. Но изказа съжалението си, че градските власти продават статуя, която е подарена на града.
БГНЕС