Франсоа Оланд назначи първите си сътрудници в Елисейския дворец
Франсоа Оланд назначи първите си сътрудници в Елисейския дворец / Reuters

Френският президент Франсоа Оланд назначи в Елисейския дворец най-близките си сътрудници, сред които състудента си Пиер-Рьоне Льомас като генерален секретар на президентството и авторът на речите му Акилино Морел като политически съветник, предаде Франс прес.

Това са първите назначения на Оланд, който днес встъпи в длъжност като държавен глава на Франция след победата си на втория тур на изборите на 6 май, посочва БТА.

61-годишният Пиер-Рьоне Льомас е състудент на Оланд от Националната школа за висша администрация (ENA). Стратегическият пост на генерален секретар на Елисейския дворец се заема от най-близкия сътрудник на президента. От октомври 2011 г. Льомас беше началник на кабинета на социалистическия председател на Сената Жан-Пиер Бел.

Пиер-Рьоне Льомас е специалист по децентрализацията и е работил в редица министерски канцеларии. Бил е и областен управител.

Акилино Морел, който пишеше речите на Франсоа Оланд по време на предизборната му кампания, ще бъде негов политически съветник. Генерал Беноа Пюга, който ръководеше военния кабинет на предишния президент Никола Саркози, запазва поста си.