Франция потвърди смъртта на френски заложник в Мали
Франция потвърди смъртта на френски заложник в Мали / БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд потвърди в изявление, че откритото в Северно Мали тяло е на френския геолог Филип Вердон, който бе отвлечен през ноември 2011 година, предадоха световните агенции. Групировката Ал Кайда в ислямския Магреб (АКИМ) заяви на 19 март, че е обезглавила Вердон в отговор на френската военна намеса в Мали.

"Смъртта на сънародника ни Филип Вердон е официално потвърдена. Останките ще бъдат прехвърлени във Франция възможно най-скоро и аутопсията ще ни разкрие причината за смъртта", се казва в изявлението на Оланд, цитирано от БТА.

"Отговорните за смъртта на сънародника ни трябва да бъдат разкрити и изправени пред съда", добави френският президент. В речта си по повод националния празник 14 юли Франсоа Оланд заяви, че разполага "с особено лоши новини за Филип Вердон". "За жалост по всичко личи, че той е мъртъв от няколко седмици", посочи той, но по-рано днес уточни, че се чака потвърждение.

Радиостанциите Ер Те Ел и Ер Еф И обявиха откриването на тялото в Северно Мали в началото на юли. Още най-малко седем французи продължават да са заложници в Африка.