/ iStock/Getty Images
Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон приветства в Брюксел "пълната подкрепа" на Европейския съюз за Франция в кризата между Париж и Вашингтон заради подводниците и призова за повече независимост и самостоятелност на 27-те, предаде Франс прес.

"Подкрепата за Франция беше пределно ясна по време на днешната среща на европейските външни министри в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН", каза Бон при пристигането си за среща на министрите по европейските въпроси.

ЕС е солидарен с Франция в скандала с Австралия и САЩ

"Трябва да сме по-независими, по-автономни, по-способни да защитаваме интересите си", подчерта той след кризата беше предизвикана от създаването на Индо-Тихоокеанския съюз между Вашингтон, Лондон и Канбера, довел до разваляне от Австралия на договор за строителство на подводници от Франция.

Това не е френска, а европейска тема, подчерта Бон.

Светът, в който живеем не е мил и отстъпчив, и европейците трябва да бъдат твърди и единни, допълни той.

Запитан как ще се развие трансатлантическата криза, той посочи, че следващ етап ще е планираната дискусия между президентите на САЩ и Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон, която трябва да се състои през следващите дни.

Напрежение между Париж и Канбера: Австралия скъса мащабен договор за подводници

Относно бъдещето на преговорите по договор за свободна търговия между ЕС и Австралия, за които се очаква да бъде организирана нова среща през октомври, Бон каза: "Не можем да се държим така, все едно нищо не се е случило" и добави, че трябва да се държат отворени всички варианти.

Бон не се съгласи да се поставят върху една и съща плоскост обявената от Вашингтон отмяна на ограниченията за международни пътувания, разглеждана от някои като успокоителен жест, и кризата с подводниците. Той каза, че не може да се приравняват геополитически въпрос и здравни разпоредби.
БТА