Споразумение между Великобритания, САЩ и Австралия провали на практика сделката, Париж окачестви това като "забиване на нож в гърба"
Великобритания увери , че не желае "да дразни" Франция, подписвайки със САЩ и Австралия обширен пакт за сигурност в Индийско-Тихоокеанския регион, довел до скъсването на договор за доставки на френски подводници за Австралия, предаде Франс прес.

"Не сме тръгнали на лов за удобни случаи. Основното е, че австралийците решиха да поискат един различен капацитет", каза британският министър на отбраната Бен Уолъс по телевизия "Скай нюз".
 


"Нямаме намерение да правим каквото и да било, което би подразнило французите", продължи Уолъс. "Французите са сред най-близките ни военни съюзници в Европа, ние сме доста значими и сравними сили и полагаме съвместни усилия", по-специално в борбата с тероризма в Западна Африка, добави той.

Австралия ще строи подводници с ядрени двигатели

Пактът в сферата на сигурността, обявен от президента на САЩ Джо Байдън, британския премиер Борис Джонсън и австралийския им колега Скот Морисън, предвижда по-специално доставка на подводници с атомни двигатели от Вашингтон на Австралия.

Този съюз стана причина Канбера да разтрогне мащабен договор за 90 милиарда австралийски долара (56 милиарда евро) с Франция за построяване и доставка на 12 конвенционални подводници с дизел-електрическо задвижване.

"Това наистина бе удар в гърба", възмути се френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.
 


Според британския министър на отбраната новото партньорство също така не цели "да изпрати послание на Китай". "Става дума за това, че Австралия търси нов капацитет, защото е преценила, че сегашната ѝ програма за покупка на дизелово-електрически подводници не би ѝ осигурила стратегическия обсег и необходимата неоткриваемост за създаване на възпиращ ефект", обясни той по радио "Таймс".

Борис Джонсън пък омаловажи напрежението между Великобритания и Франция заради новия пакт, предаде Ройтерс.

"Отношенията ни с Франция, военните ни отношения с Франция са здрави като скала", увери британският премиер в парламента.

Той каза това, след като му бе зададен въпрос във връзка с новото споразумение в сферата на отбраната между Великобритания, САЩ и Австралия, което на практика провали сделка за подводници между Франция и Австралия на стойност 40 милиарда долара.

Франция реагира гневно на новината за новото тристранно споразумение, което ще даде възможност на Австралия да се сдобие с американски атомни подводници.
БТА