Средствата ще бъдат отпуснати на неправителствени организации
Франция ще отпусне на неправителствени организации в Мароко над 5 милиона евро, за да помогне на страната да се справи с последиците от силното земетресение, което удари северноафриканската страна в петък, предаде ДПА.

Министърката на външните работи Катрин Колона заяви пред телевизионния канал Бе Еф Ем (BFMTV), че помощта ще бъде насочена към марокански, международни, а също така и към френски хуманитарни организации, действащи на място.

Жертвите на земетресението в Мароко станаха 2497

Първоначално Мароко не прие френското предложение да изпрати спасителни екипи в регионите, засегнати от земетресението, при което по данни на мароканското министерство на вътрешните работи са загинали 2497 души, а 2476 са ранени, отбелязва АФП. Това предизвика сериозен дебат във Франция, където живеят много мароканци.

Колона отхвърли идеята, че политическото напрежение между двете държави е причина за отказа на предложението, като подчерта, че Мароко е суверенна държава и е получила предложения за помощ от общо над 60 държави.

ЕС отпуска хуманитарна помощ в размер на 1 млн. евро за Мароко

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен също заяви, че не смята, че политиката е попречила на предоставянето на помощта. Той заяви в ефира на национално радио, че Мароко и Франция са "братски страни".

Мароко разполага с добра система за гражданска защита и е в състояние да се справи със ситуацията, добави той.

Междувременно Дарманен не потвърди, че мароканският крал Мохамед Шести е бил във Франция по време на земетресението. Вестник "Паризиен" съобщи, че кралят е бил във Франция от 1 септември по медицински причини.
Симеон Томов/БТА