/ БТА
Френски съд е издал международна заповед за арест на сирийския президент Башар Асад, обвинен в съучастие в престъпления срещу човечеството заради предполагаемите химически атаки в Сирия през лятото на 2013 г., съобщи Франс прес.

Източник от съдебната система потвърди издаването на четири заповеди за арест за съучастие в престъпления срещу човечеството и съучастие във военни престъпления за предполагаемите атаки с газ зарин, при които според американското разузнаване на 21 август 2013 г. в Източна Гута са загинали повече от 1000 души.

В заповедта фигурират още братът на Башар Асад - Махер, фактически ръководител на Четвърта дивизия, елитно подразделение на сирийската армия, както и към двама генерали - Гасан Абас и Басам ал Хасан, който е офицер за връзка и ръководител на службата за сигурност.

От април 2021 г. съдиите следователи от отдела за престъпления срещу човечеството на Парижкия съд разследват химическите атаки в Сирия през 2013 г., за които е обвинявано правителството на Башар Асад.

Разследването е започнато, след като Сирийският център за медии и свобода на словото, Инициативата за правосъдие на фондация "Отворено общество" и Сирийският архив подават иск като граждански ищци.

Тези разследвания, провеждани в рамките на т.нар. "екстериториална юрисдикция" на френската съдебна система, се отнасят и до атаките, извършени през нощта на 4 срещу 5 август 2013 г. в Адра и Дума, при които бяха ранени 450 души.

"Това решение представлява исторически съдебен прецедент. То е още една победа за жертвите, техните семейства и оцелелите, както и стъпка към справедливост и траен мир в Сирия", заяви в изявление Мазен Даруиш, основател и главен изпълнителен директор на Сирийския център за медии и свобода на словото.
Алексей Маргоевски/БТА