ООН
ООН / БГНЕС
Франция и САЩ обвиниха Русия за предполагаемите химически нападения в сирийския град Дума, като заявиха вчера на заседание на Съвета за сигурност на ООН, че Москва не може да не е знаела за бомбардировките, извършени от режима на сирийския президент Башар Асад, предадоха Франс прес и ТАСС.


7 април: Десетки загинали в Сирия, има подозрение за използването на химическо оръжие

"Иранската и руска военна подкрепа се намира на терена и във всички ешелони на сирийската военна машина и нито един сирийски самолет не може да излети, без да бъде информиран руският съюзник", заяви френският постоянен представител в ООН Франсоа Делатр. "Следователно тези нападения (от 7 април) са извършени било с изричната или мълчалива подкрепа на Русия, или въпреки нея и военното й присъствие. Не знам коя от тези две алтернативи е по-притеснителна за колективната ни сигурност", добави той.

По-рано френският представител беше заявил, че няма съмнение кой е извършил нападението, визирайки сирийския режим, припомня АФП.

В речта си пред Съвета за сигурност вчера постоянната представителка на Вашингтон Ники Хейли също обвини Русия и Иран.

Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли
Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли/БГНЕС

Тръмп обвинява Русия и Иран, за Москва предполагаемата химическа атака в Сирия е измама

"Русия и Иран имат военни съветници във военните бази и в оперативните центрове на режима на Асад", подчерта Хейли. "Руски представители са на терен, помагайки пряко офанзивите на режима, а ирански сили често вършат мръсната работа", добави тя. Когато сирийският режим бомбардира мирни граждани, го прави с подкрепата на Русия, според американската представителка.

Русия отрича при нападението в Дума да е използвано химическо оръжие. Руски експерти посетиха района и извършиха проучвания, без да открият следи от химически оръжия, заяви вчера постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност Василий Небензя, припомня АФП.

Липсата на действия от страна на Съвета за сигурност по отношение на Сирия е на път да превърне използването на химически оръжия, срещу което някога се обединяваха всички страни, в новото нормално положение, заяви вчера Хейли, цитирана от ДПА. Тя порица Русия за случаите, при които е използвала правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, спирайки резолюции, осъждащи Сирия за използването на химически оръжия.

"Русия може да спре това безсмислено клане, ако поиска", заяви Хейли, предупреждавайки, че САЩ ще реагират, независимо дали Съветът за сигурност ще си свърши работата, или ще покаже, че не е успял да защити сирийския народ.

Руската армия не е открила следи от химическа атака в Дума

Небензя определи обвиненията за използване на химическо оръжие в Сирия като "фалшиви новини", целящи да отвлекат общественото внимание от разследването на смъртта на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, което според него британските власти са объркали. Руският постоянен представител поиска вчера от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) да изпрати свои следователи в Дамаск още утре и заяви, че руските и сирийски войски ще ги придружат до мястото на нападението, за да докажат, че химическа атака не е имало.

На извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН вчера Небензя обвини Франция, Великобритания и САЩ във войнствени изказвания и проява на грубиянщина към страната му. Той окачестви като смайваща тяхната липса на стратегия за Сирия. САЩ нямат приятели, и ние не се стремим особено да бъдем ваши приятели, подчерта Небензя.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя
Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя/БГНЕС

скаме от вас нещо съвсем дребно - нормални, цивилизовани отношения, които високомерно ни отказвате, пренебрегвайки елементарното приличие", добави руският представител, цитиран от ТАСС. Той подчерта, че Вашингтон, Париж и Лондон са обвинили Русия, без да извършат каквото и да било разследване.

Небензя заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че Москва е предупредила Вашингтон, че евентуално нападение срещу сили на сирийското правителство заради предполагаемата химическа атака в Дума ще доведе до тежки последствия, предаде Ройтерс. "Не е имало нападение с химическо оръжие", подчерта той вчера.

"Вече предадохме на САЩ по съответните канали, че използването на въоръжена сила под лъжлив претекст в Сирия, където - по искане на законното правителство на страната - са разположени руски войски, може да доведе до тежки последствия", заяви руският постоянен представител пред Съвета за сигурност на ООН.
БТА