/ БГНЕС
Източник от министерството на външните работи на Сирия определя твърденията за употреба на химически оръжия като "една и съща досадна песен"
Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди химическата атака в Сирия, предаде Ройтерс.
 
Тръмп направи това в три туита, в които обвини руския президент Владимир Путин и Иран, че подкрепят както той пише "животното Асад", допълва агенцията. "Много загинали, в това число жени и деца, в една безсмислена химическа атака в Сирия. Районът на тази жестокост е ограничен за достъп и обсаден от Сирийската армия, което го прави напълно недостъпен за външния свят", пише Тръмп в първия си туит.

Десетки загинали в Сирия, има подозрение за използването на химическо оръжие
 
"Президентът Путин, Русия и Иран са отговорни за подкрепата на Животното Асад", допълва той и после предупреждава, че ще трябва да бъде платена "висока цена". "Отворете района незабавно за медицинска помощ и проверка", призовава Тръмп в друг туит.

В трети туит той пише: "Ако президентът Обама бе преминал обявената от него Червена Линия в Пясъка, сирийското бедствие отдавна щеше да е свършило! Животното Асад щеше да бъде в миналото!"

Един от водещите съветници на президента на САЩ по въпросите на вътрешната сигурност заяви, че Съединените щати не изключват възможността от ракетен удар срещу Сирия в отговор на съобщенията за химическо нападение в бунтовническия бастион в Източна Гута, предаде Ройтерс.

В интервю за телевизия Ей Би Си (АВС) Томас Босърт изтъква, че кадрите от нападението са ужасни. На въпрос възможно ли е САЩ да нанесат ракетен удар по Сирия, той отговаря: "Не бих изключил нищо".
 
ОПРОВЕРЖЕНИЕ ОТ РУСИЯ
 
Информацията за нова химическа атака в Сирия, за която хуманитарните организации обвиняват сирийската армия, е изфабрикувана, пък заяви руското външно министерство, цитирано от ТАСС.
 
Продължават информационните измами за използването на хлор или други отровни вещества от правителствените войски“, се посочва в изявлението, качено на сайта на руското външнополитическо ведомство.

Сирия химическа атака
БГНЕС


Обвиненията за химическата атака са неоснователни и насочени към това да „опазят терористите и непримиримата радикална опозиция, която се отказва от политическото урегулиране“, категорични са в Москва. „Военната намеса под фалшиви и изфабрикувани предлози... може да доведе до най-тежки последици“, предупреждават от руското МВнР.
 
Руското министерство на отбраната също опроверга съобщенията за използването на химическо оръжие от сирийските войски в град Дума край Дамаск. Генерал-майор Юрий Евтушенко заяви, че информацията за използването на бомби с хлор се разпространява от т.нар. независими неправителствени организации, включително известните със своите фалшиви новини „Бели каски“.
 
По данни на руските военни днес започва операция по извеждането от Дума на бойците от групировката „Джейш ал-Ислям“ и изявленията за химическа атака се използват от някои западни държави за провала на тази операция.

Сирийският режим, който отрича да е извършил химическо нападение в последния бунтовнически анклав близо до Дамаск, определи тези твърдения като "една и съща досадна песен", съобщи агенция САНА, цитирана от Франс прес.
 
"Твърденията за употреба на химически оръжия са се превърнали в една и съща досадна песен, която е и неубедителна, с изключение за няколко страни, които подкрепят тероризма в Сирия", посочи източник от министерството на външните работи, цитирано от САНА.
БТА, БГНЕС