”Форбс”: Украйна и България са главните източници за трафика на хора
”Форбс”: Украйна и България са главните източници за трафика на хора / снимкa: БГНЕС

Украйна и България са главните източници за трафика на хора в Европа, пише американското списание "Форбс", цитирано от БГНЕС в материал за организираната престъпност в Европа, озаглавен "Европейските столици на престъпността".

Според изданието, което се позовава на данни на европейската статистическа служба Евростат и на полицейската агенция на ЕС Европол, Чехия често служи за транзитна страна, а основни дестинации са Германия, Холандия и Великобритания. Американското списание отчита, че престъпността в Европа не само става по-умна и по-организирана, но едновременно с това все по-лесно преодолява националните граници.

Пътуването между страните от ЕС става все по-лесно, особено след като 10 източноевропейски страни се присъединиха към блока през май 2004 г. "Форбс" предупреждава, че Европейският съюз трябва да извърви дълъг път, за да реши проблема с организираната престъпност, който в голям брой държави се изостря допълнително от корупцията.

Статистиката отчита намаляване на домашните обири и кражбите на коли в целия Европейски съюз. Политически нестабилният Югоизток или Балканите са ключов транзитен път за трафика на наркотици и нелегални имигранти. Югозападът или Иберийският полуостров е център за трафика на наркотици от Латинска Америка и Северна Африка. Североизтокът или скандинавските страни е нещо като крайна дестинация за трафика на дрога и облагани с високи данъци стоки като цигарите.

Що се отнася до Северозапада, по-специално Великобритания, той има сериозни проблеми с нелегалната имиграция и е дестинация за наркотрафика. Организираните престъпни групи често използват за параван законни компании, които обикновено се занимават с транспорт или с внос и износ, за да изпират парите си чрез тях. Предпочитаният метод за изпиране на придобитите чрез престъпна дейност пари е влагането им в недвижими имоти, а Лихтенщайн е идеалната държава за тази цел поради политиката си да не задава въпроси и либералното си данъчното законодателство.