Ерата на руските изкопаеми горива върви към своя край, посочи председателят на ЕК
Спирането на руските доставки за някои страни на ЕС е поредната провокация от Кремъл. Но това не е изненада за нас, тъй като Русия се опитва да използва фосилните горива да се опита да ни изнудва. Това е нещо, за което ЕК се готви със страните членки и международните партньори. Нашият отговор ще бъде мигновен, координиран и обединен. Първо, ние ще се постараем да направим така, че решението на „Газпром“ да има възможно най-малко въздействие на потребителите. Полша и България ни информираха за ситуацията – и двете страни вече получават газ от своите съседи от ЕС. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на брифинг.

"Това показва солидарността сред ЕС, но и ефикасността от предишни инвестиции – интерконектори и друга газова инфраструктура. Ще се опитаме да осигурим достатъчно количества газ в хранилищата в средносрочен план. Имаме споразумение със САЩ, която да осигури допълнителни количества втечнен газ", подчерта още председателят на ЕК.

Фон дер Лайен: Изявлението на „Газпром” за доставките на газ за ЕС е неприемливо

Кремъл отново се провали в опита си да всее разделение сред страните членки на ЕС. Ерата на руските фосилни горива върви към своя край, посочи Фон дер Лайен.

По думите ѝ, плащането на руски газ в рубли не само е нарушение на санкциите, наложени на Русия, но и нарушение на съществуващите договори, освен ако не е упоменато в договорите. 97% от договорите са, че валутата на плащане е само в евро или долари, подчерта тя.

"Шестият пакет от санкции на ЕС ще дойде навреме, работим по него. Този ход на Русия всъщност представлява ход, с който те се самонараняват. Спирането на доставките рикошира върху приходите в икономиката на Русия. От месеци работим за намаляване на енергийната зависимост от Русия. Ще станем независими от руските изкопаеми горива категорично и завинаги", заяви тя.