Фирми в САЩ вече уволняват свои служители по картините и снимките от щурма на Капитолия
Фирми в САЩ вече уволняват свои служители по картините и снимките от щурма на Капитолия / БТА
Нови и нови снимки и видеа излизат в социалните медии с картини от хаоса в Капитолия от сряда, като някои от идентифицираните лица бяха уволнени незабавно от техните работодатели, съобщава CNN. Други сами подават оставки заради картините с участието им в събитието, квалифицирано като „голямо безчестие и срам за нацията ни“ от бившия президент Барак Обама.
 

Фирми в САЩ вече уволняват свои служители по картините и снимките от щурма на Капитолия
БТА

Navistar, компания за директен маркетинг в Мериленд, съобщи, че служител е бил уволнен, след като е бил заснет по коридорите на Капитолия с фирмената си значка за идентификация.

Фирми в САЩ вече уволняват свои служители по картините и снимките от щурма на Капитолия
БТА

Служител на фирма от Мериленд (на снимката - вдясно от рогатия, с червената шапка), й направи лоша реклама при щурма на Капитолия и бе уволнен (снимки - БТА)

„Въпреки че подкрепяме правото на всички служители на мирно, законно упражняване на свободата на словото, всеки служител, демонстриращ опасно поведение, което застрашава здравето и безопасността на другите, вече няма да има възможност за работа в Navistar Direct Marketing“, се казва в изявление на компанията към CNN.
 

Фирми в САЩ вече уволняват свои служители по картините и снимките от щурма на Капитолия
БТА

Адвокат от Тексас на име Пол Дейвис също вече не е в неговата компания Goosehead Insurance, след като публикациите в социалните мрежи показват как говори за участието си в събитията в сряда. В едно видео Дейвис казва: „Всички се опитваме да влезем в Капитолия, за да спрем това“ (валидирането на електоралните гласове от изборите в Конгреса – бел. ред).
  В по-нататъшни публикации във Facebook“ Дейвис каза, че през цялото време „демонстрира мирно“ и не се опитва активно да пробие в Капитолия. "Казах„ опитвам се да вляза в Капитолия ", което означава да изразя протеста си. Но не и по какъвто и да е насилствен начин", пише той. В четвъртък фирмен акаунт в Twitter на базираната в Тексас компания от Уестлейк информира: „Пол Дейвис, асоцииран генерален съветник, вече не е нает от Goosehead“.

Летят оставки в Белия дом след ексцесиите в Капитолия

Рик Саконе, бивш представител на щата Пенсилвания, сподели свои снимки на страницата си във Фейсбук, направени пред Капитолия. Според колежа „Сейнт Винсент“, където Саконе е бил преподавател, веднага е започнало разследване, според Майкъл Хустава, старши директор по маркетинг и комуникации в институцията.
  "В резултат на това разследване д-р Саконе подаде и ние приехме неговата оставка, която влиза в сила незабавно. Той вече няма да бъде свързан с колежа "Сейнт Винсент" в каквото и да е качество", каза Хустава в изявление, предоставено на CNN.

„Реших да подам оставка за доброто на училището“, каза Саконе пред „Трибюн Ривю“, вестник в Западна Пенсилвания. "Бил съм там 21 години. Не исках всички тези ужасни медийни раздувки да опетнят училището. Реших, че би било по-добре, ако просто подам оставка."

Световните лидери потресени от щурма на Капитолия

Американци на властови позиции също са обект на дисциплинарни санкции заради подкрепата си за насилието, макар и не пряко и на място в Капитолия. Тексаската републиканска партия отстрани Уолтър Уест от неговата позиция - на т. нар. „сержант по оръжие“ (служител в законодателен орган, който поддържа реда на заседанията му), след негови коментари във Facebook, в подкрепа на обсадата на Капитолия.

„Докато ние енергично подкрепяме правото на Първата поправка на свободата на събиранията, ние осъждаме насилието и се молим за всички, които се събират в столицата на нацията и тези в сградата на Капитолия“, се казва в изявление на уебсайта на републиканците в Тексас.
  В отговор Уест заяви, че публикациите му във Facebook са били „погрешно интерпретирани“ и никога не би се застъпвал „за насилие в да „се застъпва за насилие в "Къщата на народа". Името и снимката на Уест вече не фигурират в списъка на ръководството на Тексаската република.

Превод и редакция: DarikNews