Финландия
Финландия / Istock
Финландският президент Саули Нийнистьо подписа закон за присъединяване на страната към НАТО. Това съобщи вестник „Helsingin Sanomat“.
Церемонията, състояла се в президентския дворец, приключи всички вътрешни договорености, необходими за присъединяването на Финландия към Северноатлантическия алианс, след като на 1 март финландският парламент гласува законопроект за присъединяването на републиката към НАТО.
 
Финландия и Швеция подадоха заявление за присъединяване към Северноатлантическия алианс през май 2022 г., но процесът на присъединяване беше блокиран от Турция, която поиска те да обявят кюрдските организации за терористични и да екстрадират обвинените в тероризъм или участие в опита за преврат през 2016 г. На 28 юни същата година Йенс Столтенберг, генерален секретар на организацията, проведе разговори в Мадрид с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Нийнистьо и тогавашния шведски министър-председател Магдалена Андершон. Беше подписан меморандум, който позволява на двете скандинавски държави да се присъединят към НАТО.

 
БГНЕС